noscript image for google
<h2>Καρυτσιώτης</h2><p>Φυτώρια</p> <h2>Καρυτσιώτης</h2><p>Φυτώρια</p> <h2>Καρυτσιώτης</h2><p>Φυτώρια</p> <h2>Καρυτσιώτης</h2><p>Φυτώρια</p>
Previous Next
Ελιά
​Καρυτσιώτης Αλέξανδρος & Δημήτριος
Φυτώρια - Θερμοκήπια

Καλλιέργεια Ελιάς

Η ελιά ή ελαιόδενδρο είναι γένος καρποφόρων δέντρων της οικογένειας των Ελαιοειδών (Oleaceae), το οποίο συναντάται πολύ συχνά και στην Ελλάδα. Ο καρπός του ονομάζεται επίσης ελιά και από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Η ελιά υπήρξε το σύμβολο της θεάς Αθηνάς.
Η ελιά είναι γνωστή από τους αρχαιότατους χρόνους, και πιθανότατα κατάγεται από το χώρο της ανατολικής Μεσογείου.

Είναι δέντρο αειθαλές, έχει φύλλα αντίθετα, λογχοειδή, δερματώδη, σκουροπράσινα στην άνω επιφάνεια και αργυρόχροα στην κάτω. Τα άνθη της είναι λευκωπά, μονοπέταλα και πολύ μικρά, εμφανίζονται προς το τέλος Μαΐου, ενώ ο καρπός ωριμάζει και συλλέγεται κατά τα τέλη του φθινοπώρου και αρχές του χειμώνα. Ο κορμός της ελιάς είναι οζώδης και καλύπτεται από τεφρόφαιο φλοιό.


Υπηρεσίες



Στο φυτώριό του κ. Καρυτσιώτη μπορείτε να βρείτε:


  • Κορωνέικη (για παραγωγή ελαιόλαδου)
  • Αθηνολιά (για παραγωγή ελαιόλαδου)
  • Καλαμών (επιτραπέζια χρήση)

 


Κορωνέικη
Η Κορωνέικη αποτελεί την πιο σημαντική ελαιοποιήσιμη ποικιλία ελιάς στην Ελλάδα και χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή λαδιού. Είναι πολύ παραγωγική ποκιλία, ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες της χώρας μας και παράγει λάδι εκλεκτής ποιότητας με εξαιρετικό άρωμα και γεύση.

Τα δέντρα μπορούν να δώσουν σταθερή καρποφορία και υψηλές αποδόσεις που κυμαίνονται από 30 έως 100 χγρ. καρπού ανά δέντρο ανάλογα με τις συνθήκες. Είναι ανθεκτική στις ξηροθερμικές συνθήκες, αλλά σε συνθήκες υπερβολικής ξηρασίας παρενιαυτοφορεί έντονα. Αντίθετα, όταν δέχεται άρδευση η παρενιαυτοφορία μειώνεται πολύ και δίνει σχετικά σταθερή παραγωγή κάθε χρόνο.

Πλεονεκτήματα καλλιέργειας:

  • Παραγωγικότητα & Σταθερότητα παραγωγής
  • Μικρές ανάγκες σε χειμερινό ψύχος
  • Μικρότερη Ζωηρότητα δέντρου
  • Ανθεκτικότητα στο κυκλοκόνιο
  • Πρωιμότητα παραγωγής

Μειονεκτήματα Καλλιέργειας:
Ευαισθησία στην καρκίνωση
Ευαισθησία στον παγετό

 


Αθηνολιά
Η Αθηνολιά, γνωστή και ως “τσουνάτη”, “μαστοειδής”, “ματσολιά”, “μαστολιά”, “μουρατολιά”, καλλιεργείται στην Κρήτη, την Κορινθία, την Άνω Μεσσηνία, και τη Μεγαλόπολη Αρκαδίας. Αποτελεί όψιμη ποικιλία, μικρής ή μέσης παραγωγικότητας από την οποία όμως παράγεται λάδι εξαιρετικής ποιότητας. Είναι ποικιλία ανθεκτική στο ψύχος και μπορεί να καλλιεργηθεί σε υψόμετρο μέχρι και 1000 μέτρων. Φέρει καρπούς μετρίου μεγέθους, βάρους περίπου 2 γραμμαρίων, και είναι δέντρο μεγαλόσωμο, μέτρια ζωηρό.

Δίνει
λάδι  σαφώς πιο ισορροπημένο, με πιο γεμάτο σώμα από την Κορωνέικη και μια αίσθηση βουτύρου στο στόμα. Είναι η ναυαρχίδα του ελαιολάδου.

Καλαμών
Οι ελιές ποικιλίας Καλαμών αποτελούν παγκοσμίως την πιο δημοφιλή επιτραπέζια ποικιλία ελιάς. Καλλιεργούνται παραδοσιακά και όταν λάβουν την καστανόμαυρη γυαλάδα της τέλειας ωρίμανσης μαζεύονται με τα χέρια. Είναι ένα αυθεντικό ελληνικό προϊόν και αποτελεί πηγή ενέργειας και μακροζωίας. 

 


ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑ ΦΥΤΩΝ ΣΤΑ ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ –ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ 
Φυτώρια, θερμοκήπια εσπεριδοειδων στη ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Παραγωγός μοσχευμάτων και δενδρυλλίων

 


 

Στοιχεία Επικοινωνίας
Τηλ. 27350 23118 | Fax: 27350 23371 | Κιν. 699 5588782
Email: gimkaritsiotis@gmail.com